Talpunk

Talpunk a természetgyógyászok számára nyitott könyv, ránézésből megállapítják, milyen betegséggel küzdünk.

Naponta 8 ezer lépést teszünk meg, a lábainknak szüksége van a szabadságra! Rég tudjuk, a talpon tükröződnek a belső szerveink. Ezek a területek az úgynevezett reflexzónák. Állapotukból következtetni lehet belső szerveink állapotára, ingerlésükkel hatást tudunk gyakorolni rájuk.


A talp masszírozása a megfelelő pontok érintésével növeli a hozzá rendelt szerv vérbőségét, javítja az anyagcseréjét, a nyirokkeringését, ezáltal mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit


Kérdések egy szakemberhez!

Milyen hatással lehet szervezetünkre egy talpmasszázs?

A talpmasszázs jótékony hatása révén stimulálja, és megfelelően serkenti a belső szervek aktivitását, ezáltal egyensúlyba hozza a vér- és nyirokkeringés zavartalan működését, javítja a kondíciót és az állóképességet. Ezenkívül fejleszti, illetve tökéletesíti a test immunitását, és méregteleníti szervezetünket.

Mindenféle betegségre alkalmazható?

Igen, mert a talp a test térképe, ahol megleljük azokat a pontokat, amik az esetleges betegségeket megelőzik és kiküszöbölik. Ugyanakkor rendkívül hatásos a belső szervek funkcionális zavarainál, mert öngyógyító módszer és fokozza a test működését. Javítja a vérkeringést és segíti a salakanyagok, illetve toxikus anyagok lebomlását.

Ha valami nincs rendbe szervezetünkben, akkor apró csomókat lehet érezni talpunkon, amik masszírozás közben érezhetően ropognak és a kezelt személy számára intenzív, erős szúró fájdalmat okoz.

Vannak olyan emberek, akiken nem lehet talpmasszázst végezni?

A terhes nőkön nem szabad alkalmazni, mivel nem tudni, hogy a kezelés során felszabaduló méreganyagok, milyen hatással lehetnek a babára.

Lehet házilag is?

Ha nincs lehetőségünk egy igazi talpmasszőr odaadó munkájának igénybevételére, és be kell érnünk önmagunk társaságával, azért adjuk meg a módját. Készüljünk föl testben, lélekben, teremtsük meg a kellemes, zavartalan, körülményeket.


Szellőztessünk egy nagyot, hogy az elhasznált levegő helyett friss levegő töltse be szobánkat, ahol „varázsolunk”.

Mossuk meg a lábunkat, vagy vegyünk egy forró fürdőt - én az utóbbit ajánlom.

Hallgassunk zenét, gyújtsunk gyertyát. A régiek soha sem gyógyítottak a tűz jelenléte nélkül. Öltözzünk melegen, takarózzunk be, és valamilyen masszázsolaj, vagy testápoló krém társaságában, helyezkedjünk el egy kellemes fotelben. Terítsünk bal combunkra egy tiszta törölközőt.

Ha a lábaink merevebbek, fogásonként válthatunk. Ha lazábbak vagyunk, akkor az összes fogást végigcsinálhatjuk a jobb lábunkon, majd cserélve a balon végezzük el ugyanazt. Kevés krémmel dolgozzunk (borsónyi adag), hogy ne csússzon a kezünk, de az elején, amikor csak nyomunk, tekergetünk, hajlítgatunk, akár szárazon is csinálhatjuk.

Első, vagyis a napfonat területe

Jobb lábfejünket tegyük a bal combunkra, és fogjuk meg az (1-es kép) szerint.

   

1-es kép

Ez egy alapfogás, amellyel a napfonat területét érintettük meg. A napfonat idegdúcok hálózata a hasüregben, amely a rekeszizom alatt található hasi szervek idegellátását adja.

A (2-es kép) alapján behatároljuk, hol is van a napfonat. Hüvelykujjunkkal lassan nyomjuk meg, fokozva az erőt addig ameddig a biztos fogás érzése a fájdalom határáig nem fokozódik, majd lassan lazítsuk el kezünket. Ezt ismételjük meg még két alkalommal. 

Ezután közepes erősségű nyomást alkalmazva próbáljuk meg a területet körkörösen átmozgatni. Rajzoljunk köröket napirányban (óramutató járásával megegyező irányban) háromszor úgy, hogy közben nem csökkentjük a hüvelykujjunk nyomásának erősségét. 

Ezalatt, bal kezünk a lábujjakon nyugszik. Ha jól csináljuk, akkor hüvelykujjunk nem mozdul el a talpunk bőrén, hanem az alatta lévő szöveteket dolgozza meg. Ezután engedjünk a nyomáson, és pihentessük kezünket, öt-hat lélegzetvételnyi ideig, majd ismételjük meg a körkörös átmozgatás még két alkalommal.


Mire jó mindez?

Ennek a pontnak a masszírozása oldja a feszültséget, megnyugtat, légzésünket szabályosabbá, mélyebbé teheti. Hasznos lehet allergia, asztma, bőr- és idegrendszeri problémák esetén.

Fogás végén cserélhetünk, és a bal lábon elismételhetjük a tanultakat, vagy maradhatunk az eddigi helyzetbe és folytathatjuk a következő gyakorlattal.

Előtte azonban a legfontosabb dologról essen szó. Ne vesszünk el a fogások, technikák értelmezésében, nyomások, légzések számolgatásában! Önmagunkra figyeljünk, az érintésekre, érzésekre. Hagyjuk, hogy vezessen bennünket talpunk alakja, engedjünk ösztöneinknek, játszunk, kísérletezzünk, próbálkozzunk, kalandozzunk. Csak az a fontos, hogy csináljuk.


Második terület, a fej és a nyak területe Most a lábujjainkon fogunk dolgozni.


3-as kép

Bal kezünkkel tekergessük meg a lábujjainkat egyenként a nagyujjal kezdve, egészen a kisujjig (3-as, 4-es kép). Amikor a bal lábon dolgozunk, természetesen a jobb kezünkkel tekergessünk.


4-es kép
Ezután a mutató és középső ujjunk közé fogva egyenként a lábujjainkat, lendületesen húzzuk ki.


5-ös kép
Ha jól csináljuk, akkor hallani lehet egy csattanó hangot, amikor a levegőben az ujjaink összeérnek (5-ös, 6-os kép).


6-os kép
Folytatásként még mindig a bal kezünkkel hajlítsuk be egyenként lábujjainkat mindkét irányba.


7-es kép
Úgy hogy közben jobb hüvelykujjunkkal mindig az éppen mozgatott lábujjunk töve alatt alátámasztunk (7-es, 8-as kép).


8-as kép
Ezután a bal hüvelykujjunkkal, az összes lábujjunk talppárnáját (9-es kép),


9-es kép

oldalait (10-es kép), 


10-es kép
körömágy széleit (11-es kép), 


11-es kép
középső-és alap izületét elölről is (12-es kép) 


12-es kép
nyomkodjuk meg milliméterről milliméterre. 30-40 nyomás jár lábujjanként. Folytatásként csipkedjük meg a lábujjak közötti bőrredőket (13-as kép). 


13-as kép
Ezután tenyereinkkel dörzsöljük össze lábujjainkat (14-es kép).


14-es kép
Mire jó mindez?
Szemek, fülek, arcüregek, agy, agyalapi mirigy, fogak, mandulák, vagyis a nyak és a fej összes szervének, szövetének reflexzónái találhatók meg ezen a területen. Ezeknek a szerveknek a problémáira lehetünk kedvező hatással a masszás során.

Sok sikert hozzá!

A cikk következő részeiben a vizeletkiválasztó rendszerrel foglalkozunk.

Balobás Ferenc
Fotók: Béres Anikó

Nincsenek megjegyzések: